top of page

Groot ego is teken van onzekerheid

Bij een groot ego denken we vaak aan arrogante en verwaande opscheppers die zichzelf geweldig vinden, maar juist het omgekeerde is waar. De mannen/vrouwen in een te grote auto hebben vaak iets te compenseren, zeg maar ;).


ego, auto, James Bond, patser, proleten, sexy, old times

Na het maken van de Artemis Liefdesscan heb ik met mijn klant altijd een evaluatiegesprek om dit te bespreken en daar waar nodig toe te lichten. Dit is nodig omdat het op papier soms anders overkomt dan ik bedoel of ik het toch niet duidelijk genoeg uitgelegd krijg.


Liefdesscan swot swotanalyse

In de scan van mijn klant stond omschreven bij PAS OP VOOR:


'Pas op voor de lieve en zachte man die eigenlijk een beetje onzeker is. Hij vindt jouw kracht aantrekkelijk en hij heeft bewondering voor je, echter heeft hij jou niet zoveel te bieden. Hij wil graag leunen op jou maar jij kan niet leunen op hem.

Hij heeft een groot ego en zoekt veel bevestiging. Aanvankelijk krijgt hij dat door bij jou te zijn maar uiteindelijk wordt hij onzeker van jou kracht.'


Tegenstrijdig

Voor mijn klant kwam dit tegenstrijdig over. Hoe kan iemand een groot ego hebben en tegelijkertijd onzeker zijn?


In ‘Verslaafd aan Liefde’ legt Jan Geurtz het ontstaan van het ego uit, ik beperk mij in deze blog tot een beknopte uitleg zoals ik deze vanmorgen ook aan mijn klant gaf.


Wat is een ego?


Het ego is een reactie, een reflex tot zelfbescherming. Vaak onbewust maar zeer bekwaam. Op het moment dat we ons in een situatie bevinden van onzekerheid, beschermen we onszelf door ons groter en onaantastbaarder te maken. Sommige van ons gaan in de aanval. Ze maken een ander kleiner zodat ze zichzelf groter voelen.

“Dus jij hebt een nieuwe auto? Hm, wel een beetje een proleten merk, vind je ook niet?”

Anderen gaan om bevestiging vragen door te vertellen hoe goed ze iets gedaan hebben en checken bij jou of je het wel gezien hebt.

“Heb je mijn nieuwe auto gezien? Hij kan wel 220 KM per uur.” In het kader: Ik heb, dus ik ben.

Hoe groter de onzekerheid hoe sterker de reflex om een onzeker gevoel te compenseren.


Mijn klant is een vrouw die toegankelijke en warm is en tegelijkertijd krachtig en onafhankelijk. Een man met een groot ego zal onzeker worden van haar en haar of gaan kleineren of haar willen overtreffen.

Door hem op deze manier te omschrijven kan ze hem beter herkennen. Rode vlaggen voor haar zijn mannen die veel bevestiging zoeken en mannen die haar bewonderen. Beter vind ze een man die in plaats van bewondering, respect voor haar heeft.


Verbinding in plaats van strijd


Het opspelen van het ego is een onbewust proces, eenmaal bewust van dit gedrag kan je het nooit meer niet zien. De gevoelde onzekerheid is vaak onterecht en is verbonden met een angst of overtuiging uit de kindertijd. Met het verwerken hiervan lost ook de onzekerheid en dus ook de reflex op. Het ego maakt dan plaats voor contact en verbinding.Comments


bottom of page