top of page

De vijf talen van de liefde

In de liefde spreken we volgens Gary Chapman vijf verschillende talen. Hiermee bedoelt hij dat geliefden die in een langdurige relatie zitten, op vijf verschillende manieren aan elkaar kunnen laten zien dat ze om elkaar geven.
Uiteraard zijn er naast de talen vele dialecten maar er zijn vijf echte talen te onderscheiden. Hierbij heeft Chapman het dus niet over verliefdheid, maar over langdurige liefde. Als je verliefd bent spreek je immers wartaal. Met je roze bril op je roze wolk verklaar je je liefje perfect volmaakt en gaat alles vanzelf. Als na gemiddeld 3 maanden tot 2 jaar, de roze wolk van verliefdheid helemaal verdwenen is, dan blijft de liefde over. Tenminste dat hoop je.


In de liefde spreken we allemaal onze eigen taal, sommige van ons spreken meerdere talen maar er is er altijd één het meest dominant. Om elkaar te begrijpen is het wel fijn als je elkaar kan verstaan en je begrijpt wat de ander gelukkig maakt. Het is toch zonde als jij je stinkende best doet op een mooi cadeau voor haar terwijl ze liever heeft dat je een keer voor haar kookt? Als je weet wat de ander gelukkig maakt wordt makkelijker voor elkaar te zorgen.

Dit zijn de 5 talen van de liefde:

  1. Positieve woorden Als dit jouw liefdestaal is, dan heb je nodig om complimentjes te krijgen. De bevestiging van de liefde voor jou hoor jij in de lieve dingen die jouw geliefde tegen je zegt. Het horen van de woorden ‘ik hou van je’ of ‘wat zie je er goed uit’ zijn erg belangrijk voor je. Beledigingen echter, kunnen je gebroken achterlaten en vindt je moeilijk te vergeten.

  2. Samen zijn Als je deze liefdestaal spreekt, wil je de onverdeelde aandacht van de ander. Je hebt er behoefte aan dat er tijd vrij gemaakt wordt voor jou. Een avond bij de open haard met een glas wijn, een mooie wandeling samen of lekker een film kijken. Echt samen zijn is voor jou het toppunt van geluk. De aanwezigheid van je partner is essentieel, maar dan moet hij er ook écht zijn: hij moet – bij wijze van spreken – alles uit zijn handen laten vallen om er voor jou te zijn. Niet opletten, afspraken uitstellen en niet luisteren valt beslist niet in goede aarde en voelt voor jou als een afwijzing.

  3. Cadeaus krijgen Dit is geen uiting van materialisme. De spreker van deze taal geniet vooral van de inspanning die getoond wordt om aan een heel persoonlijk cadeau te komen. Het gebaar bewijst dat de ontvanger gewaardeerd wordt. Een gemiste verjaardag of een overhaast en onpersoonlijk gekocht cadeau is funest.

  4. Dienen Kan stofzuigen een uiting van liefde zijn? Absoluut! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdestaal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die hij het liefste hoort zijn: ‘Wacht, laat mij dat maar even doen’. Luiheid, beloften niet nakomen en hem nog meer werk bezorgen, wordt ervaren als afwijzing en disrespect.

  5. Lichamelijk contact Dit gaat niet alleen over seks. Sommige mensen raken anderen vaker aan en hebben ook meer behoefte aan een knuffel, een schouder om op uit te huilen, hand in hand lopen, ….. Je fysieke aanwezigheid en toegankelijkheid zijn cruciaal, terwijl verwaarlozing of misbruik onvergeeflijk is.


In zijn boek, de vijf talen van de liefde, legt Gary Chapman zijn zienswijze uitgebreid uit en geeft hij aansprekende voorbeelden van stellen die hij geholpen heeft hun liefdestaal te ontdekken. Benieuwd wat jouw liefdestaal is? Doe hier de test: https://liefdestalen.nl/test-je-liefdestaal/


bottom of page