top of page

Jaloezie activeert ons reptielenbrein

Zo jaloers dat je jezelf niet meer herkent. Hunkerend naar bevestiging en opeens onzeker over alles. De liefde kan ons veranderen in een gepassioneerd en verlangend wezen dat als een drugsverslaafde zoekend naar dope achter de liefde aan gaat. Het kan zo erg zijn dat het gevoel hebt buiten jezelf te treden. Jouw rationele en verstandige brein lijkt uitgeschakeld en je bent maar met een ding bezig. Of eigenlijk met een iemand. Jouw crush.


instinct, jaloers, jaloezie, passie, liefde, hunkeren,

Instinct neemt het over


Zonder nu direct een les trauma en overlevingsstrategie te geven, ga ik hier nu wel wat dieper in op de werking van ons brein. Het is namelijk ook zo dat het denkend vermogen uitgeschakeld is en je waarschijnlijk op jouw overlevingsinstinct aan het acteren bent. Ons brein bestaat uit drie gedeeltes:

  1. Het reptielenbrein: Dit is ons oudste stuk brein en dateert uit de periode waarin als kikkervisjes met een ding bezig waren: overleven. Het reptielenbrein kan drie dingen: vechten, vluchten of bevriezen. Als we in gevaar zijn neemt het reptielenbrein het over en wil ons redden. Daarom denk je ook niet na als er een bus op je af komt, maar stap je intuïtief naar links of recht.

  2. Het zoogdieren brein. Dit gedeelte maakt dat we kunnen verbinden. Bij baby's begint zich dit te ontwikkelen vanaf een week of zes. Dat is ook de fase waarin ze gaan lachen en reageren op anderen. Ze maken contact en kunnen zich binden.

  3. Het denkend brein. Dit is ons rationele en denkende vermogen wat pas volledig ontwikkeld is als we een jaar of 25 zijn. Hiermee kunnen we gevolgen inzien en gevaar inschatten.

Op het moment dat je verliefd bent of iemand echt heel erg leuk vinden, kan jouw brein dit categoriseren als: gevaar. Er stroomt adrenaline door je lijf en je hebt hartkloppingen er is duidelijk iets aan de hand!


Als je in gevaar bent neemt jouw reptielen brein het over gaat je redden. Intuïtief kiest het: vechten - vluchten - of - bevriezen. Dit brein is 3 tot 5 seconden sneller dan de rest van het brein. Immers, als het jou voor die aankomende bus moet redden dan heb je er niets aan om even te checken welke kant je het beste op kan gaan. Nee, het zet je in beweging en zorgt dat je aan de kant gaat. Op dat moment wordt jouw denkvermogen uitgeschakeld omdat dit jouw actieradius zou vertragen. Dus op het moment dat jouw reptielen brein is geactiveerd, staat jouw denkvermogen op stand by.


Super vervelend natuurlijk als je zo goed mogelijk voor de dag wil komen bij die heerlijke liefde van je. Het goede nieuws is dat er eenvoudige en handige manieren om dit te onderdrukken en zo je koppie erbij te houden. Het verschilt van mens tot mens wat het beste werkt, en voor iedereen geldt ook: Adem diep in en diep uit, slaap er een nachtje over voordat je acteert op dit heftige gevoel.


Meer weten of een vrijblijvend hierover praten? Neem gerust contact op!


Comments


bottom of page