top of page

Waarom is vragen stellen zo moeilijk?

Hoe versier ik een vrouw?


Tip 1: Stel haar een vraag. Verrassend deze tip? Ik hoop toch echt van niet, maar blijkbaar is het wel verdomd moeilijk. Als liefdesexpert kijk ik graag naar programma’s over de liefde, maar lieve mannen uit MAFS en BZV, wat maken jullie het jezelf en jullie partners toch lastig! In jullie enthousiasme om elkaar te leren kennen, vergeten jullie het allerbelangrijkste: Interesse tonen! Ongevraagd advies is bemoeienis maar ik moet het toch even kwijt.vertellen, vragen, daten, bad date,


Waarom stellen onze boeren en bruidegommen geen vragen?


Ze vinden het moeilijk, spannend en eng. Het samen zijn met hun vrouw is al erg uitdagend en door toe te geven dat je iets wil weten, voel je je kwetsbaar. Dat is in een onveilige situatie niet wenselijk. Uit angst trekken ze zich terug en wachten tot de ander een toespeling maakt. Een beetje als een spits die op het veld voor de goal blijft hangen, wachtend op een pass. Hij speelt niet mee, vraagt niet om de bal maar wacht tot ie een ons weegt op die ene assist. Als je de bal niet hebt, kan je niet scoren, maar kan je ook niet missen. De angst voor het missen is groter dan de wens om te scoren.


Waarom is het zo moeilijk?


Met het stellen van een vraag stel je je kwetsbaar op. Je geeft toe dat je iets niet weet en dat wel graag wil weten, dat is best wel eng. Echter, als we iemand ontmoeten is het logisch dat je niet veel weet over de ander, dus er moet meer zijn waarom de vragen achterwegen blijven.


De risico’s van vragen stellen:

  1. Je komt meer over de ander te weten, als die ander tenminste antwoord geeft. Ok, die is logisch, maar let op: het kan dus ook zijn dat je iets te horen krijgt wat niet leuk is. Dingen die jij aan haar niet leuk vindt, of, nog veel erger, dingen die zij aan jou zoals: jouw humor/ woning/ baan/ etc. niet leuk vindt. Onbewust zit de angst op afwijzing in de weg. In MAFS zien we dat Sander zijn Astrid meeneemt naar plekken uit zijn jeugd. Als een enthousiaste jongeman toont hij bijzondere plekken en vertelt hij bijbehorende herinneringen. Het raakt haar en ze toont interesse, maar hij stelt haar geen enkele vraag. Hij blijft zenden en zegt: 'Kijk eens hier en kijk nu eens daar.' Geen één keer vraagt hij haar wat ze er eigenlijk van vindt.

  2. Jouw partner komt meer over jou te weten. Ja, echt waar, door een vraag te stellen laat jij iets van jezelf zien. Je laat zien wat jij jou bezighoudt en wat jou interesseert, met de bijbehorende kans dat zij hele andere interesses heeft. En dan heb ik het niet over: ‘Wat vind je belangrijk in een relatie?’ Maar bijvoorbeeld: ‘Wat is jouw mooiste concert/museum/sport ervaring en waarom?’ ‘Welke belevenis heeft invloed gehad in jouw leven?’ ‘Hoe was jouw jeugd?’ ‘Wat is jouw grootste droom?’ En zo kan ik wel doorgaan. Vragen over iets wat jou bezighoudt, geeft jou ook de kans te delen over wat voor jou belangrijk is. Als dit matcht met elkaar, is er een kans op verbinding. Mijn man (toen vriendje) vroeg ooit aan mij wat mijn grootste ergernis was. Dat was voor mij toen: in de file staan. “Ok,” zei hij, “iedere keer dat je nu in de file staat bel je mij en dan praat ik je er doorheen.” Nog steeds sta ik nooit in de file zonder aan hem te denken.

  3. Toon je interesse dan laat je zien dat je iemand interessant vindt. Je laat misschien zelfs wel doorschemeren dat zij je raakt. ‘Jouw mening, inzicht of ervaring is belangrijk voor mij, ik wil hier meer over weten.’ Het voelt als kleur bekennen door echt interesse te tonen, alsof je je hart op tafel legt en zegt: ‘Hier is het, doe ermee wat je wil’. Met alle risico’s van dien.

Maar door geen vragen te stellen zet je jezelf buitenspel in het spel der liefde. Je doet letterlijk niet mee. Voor de goal blijven hangen en wachten op de bal werkt niet. Doe mee met het spel, eis die bal op! Stel vragen en laat hiermee meer van jezelf zien. En ja, er is een kans dat je die bal mist. Maar lieverd, wat nou als je scoort ;)Comments


bottom of page