top of page

De 3 fases van liefde:

Verliefdheid is een chemisch proces in je hoofd wat lijkt op het gebruik van XTC. Net als de drugs is het niet gezond èn zijn de gemaakte keuzes in deze blurrie toestand vaak niet per sé de allerbest in je leven.

Maar lekker is het wel. Het is heerlijk.


datingcoach, matchmaker, liefde, 3 fases van liefde


Liefde komt in vele vormen en gedaantes. De liefde die voelt als verliefdheid is feitelijk een chemische reactie in de hersenen. We krijgen hartkloppingen, zweethanden en vlinders in onze buik. Hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot onderscheidt drie fasen in een liefdesrelatie:

1. Geslachtsdrift

,,Vanuit biologisch perspectief zijn we op aarde om ons voor te planten’’, zegt Ravesloot over die eerste fase. ,,Geslachtsdrift wordt gedreven door testosteron. Dat motiveert mensen tot het aangaan van seksuele relaties. Dat is een enorm sterke drift.’’

2. Verliefdheid

En dan worden we verliefd. In ons lichaam komen allerlei stofjes vrij die zorgen voor een ketting aan chemische reacties. Het effect is vergelijkbaar met iemand die xtc of cocaïne gebruikt: een zweverig gevoel van genot, blijdschap en euforie.

3. Paarvorming

Ravesloot: ,,Verliefdheid is een extreem absorberende periode waarin je verslavingsgedrag vertoont. Je hunkert naar je partner. Je wilt elkaar steeds weer opzoeken, want het is de meest geweldige toestand waarin je lichaam kan verkeren.’’


Helder denken is er echter niet meer bij. Eten, slapen, werken of een normaal gesprek voeren met je vrienden wordt lastig. Je zit met je hoofd in de wolken en het lukt niet om te landen.

Gelukkig, of jammer genoeg, gaat verliefdheid altijd over. Gemiddeld duurt het 3 tot 38 maanden en daarna kleurt jouw roze bril weer gewoon wit. Slechts een op de twintig mensen kunnen een verliefdheid vasthouden. Bij de meesten dooft het uit en groeit het naar iets wat we liefde noemen. Daar is verbinding en vertrouwen en daar voel je je veilig.


liefde draait om drie dingen:

  1. Intimiteit

  2. Toewijding

  3. Seksualiteit

Je vertrouwt elkaar je diepste angsten, wensen, behoeftes en levensdoelen toe en helpt elkaar die doelen te bereiken. De hormonen oxytocine en vasopressine zorgen ervoor dat mensen bij elkaar blijven, het zijn de bekende knuffel- en hechtingshormonen.


Om een partner te vinden die echt bij je past is het belangrijk om te weten wat je dan zoekt. De singles die verliefd zijn op het verliefd zijn zullen alleen blijven. De partner die bij je past is juist de persoon bij jij verliefd wordt op jezelf. De persoon naar wie jij je geweldig voelt is de persoon die jou gelukkig maakt.


Mijn advies ook altijd: ik wil NIET weten wat jij van je date vindt, ik wil weten wat jij van jezelf vindt naar jouw match. Voel jij je slim / mooi/ grappig/ etc. dan moeten jullie elkaar nog een keer zien.


Meer weten over daten?


Commentaires


bottom of page