top of page

Waarom datingapps zorgen voor meer singles

Dankzij internet is de wereld kleiner dan ooit. Met een druk op de knop ben je in contact met bijna alles en iedereen. Via datingapps is het makkelijk en laagdrempelig om in contact te komen met andere singles. Echter in plaats van meer succes in de liefde, zijn er meer singles dan ooit.

Inflatiegolf op contacten

Het is zo laagdrempelig om contact te leggen, dat de contacten die er zijn, gedevalueerd zijn in waarde. Hiermee bedoel ik dat aandacht van een leuke single vandaag de dag veel minder waard is omdat er, voor je gevoel, een andere leuke single slechts 1 swipe verder op jou zit te wachten. Er is een heuse inflatiegolf gaande op de singles markt. En met al deze singles voor ons gevoel binnen handbereik, zijn we kritischer dan ooit.

Competitievervalsing tijdens eerste date

Mocht iemand’s foto en openingsbericht toch van dermate kwaliteit zijn dat het tot een date komt, dan is de druk op zo’n kennismaking erg hoog. We hebben in ons drukke bestaan tijd gemaakt om af te spreken met deze single dus het moet onze kostbare tijd wel waard zijn! Zonder elkaar ook nog maar ontmoet te hebben concurreer je al met al zijn/haar vrienden, werk, sportclub, Netflix of wijnclub. Daar bovenop komt dan nog eens dat je direct concurreert met talloze andere leuke singles die ook op de apps te vinden zijn. Je bent (even) voor elkaar gestopt met swipen, tenminste, dat hoop je. Dus beter maak je dit waar! Tijdens de ontmoeting concurreer je dus met talloze online profielen en dat maakt een date onrustig en minder waardevol.

Een foto zegt 100x minder dan 1 ontmoeting

Is hij/zij in het echt net zo leuk? Een foto zegt bitter weinig over iemand maar is toch doorslaggevend voor het overgaan tot een date. Het kan in het echt helaas behoorlijk tegenvallen. Sterker nog, hoe mooier de foto hoe hoger jouw verwachtingen van de date. Het

kan in het echt bijna alleen maar tegenvallen.

Andersom zie je bij de apps helaas vaak niet. Waarom zou je je kostbare tijd verspillen aan iemand die er op de foto al niet uitziet? We gaan af op een plaatje terwijl je misschien een geweldig persoon misloopt. Enkel en alleen vanwege de foto.

De date was top! Maar wat nu??!!

En misschien valt dit allemaal de goede kant op. Van alle online leugens die er gemaakt zouden kunnen worden heeft jouw date er geen een gebruikt! (hij/zij is echt net zo lang/ fit als in het profiel staat, hij/zij heeft dezelfde baan, is echt van deze leeftijd etc.) Ook is het gezellig en vind je je date warempel ook wel aantrekkelijk. Wauw, dit zou wel wat kunnen zijn! Ook het betalen van de rekening ging soepel en het afscheid was niet ongemakkelijk. Maar dan... Ga je voor deze date echt stoppen met swipen? Dan laat je dus al deze andere leukerds gaan? Was de date echt zo geslaagd dat je ze allemaal laat lopen? Nog voordat een eventuele ontluikende liefde een kans heeft om op te bloeien is er een moordende concurrentie van andere online profielen. Hoe mooi de ontmoeting ook was, met zoveel afleiding wordt een mogelijke liefde gesmoord in de kiem.

Ghosting kan alleen bij online dating

Mijn klanten omschrijven het daten via apps vaak als oppervlakkig en vluchtig. Verantwoordelijkheden worden niet genomen omdat je redelijk anoniem aan elkaar gekomen bent en elkaar hierna toch niet meer ziet. Bovendien hoef je je app maar aan te zetten en er is weer een verse lading singles om mee in contact te komen. In plaats van elkaar netjes te vertellen dat je het wil laten bij deze ontmoeting(en) laat je niets meer van je horen. Dit fenomeen wordt ghosting genoemd: ondanks eerder leuk contact met elkaar, opeens van de aardbodem verdwijnen en je date niet meer kunnen bereiken.


Apps schaden het vertrouwen in liefde


Om lief te kunnen hebben moet je verbinding voelen. Je kan je alleen verbonden voelen met iemand als er vertrouwen is. Het online daten brengt schade aan het vertrouwen in de liefde omdat het zorgt voor zoveel teleurstelling. Onthoud dat iedere ontmoeting waardevol is en zet alsjeblieft die app uit als je aan het daten bent. Het leidt alleen maar af en voegt helemaal niets toe! Als liefdescoach help ik om het vertrouwen in liefde te houden èn het daten weer als iets leuks te maken. Echte ontmoetingen die waardevol zijn. Want het is waardevol als iemand jou mag ontmoeten!Comments


bottom of page