top of page

Waarom zwoele zomers onze seksdrive aanwakkeren

Op vakantie worden we veel sneller verliefd en duiken we sneller met iemand tussen de lakens. Dat je sneller verliefd wordt en meer erotisch geladen bent ligt buiten jouw macht maar is een grapje van onze natuur. Onze scheikundige en sociale processen worden op vakantie in de war gestuurd door drie elementen.zwoele zomer liefde vakantieliefde seks


1: Zon brengt onze hormonen op hol

Op vakantie wordt onze huid meer blootgesteld aan zonlicht en dit heeft een directe invloed op ons hormoonstelsel.

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van endorfine, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het werkt pijn onderdrukkend en zorgt voor meer energie en euforisch gevoel.

Daarnaast worden ook serotonine en cafeïne gestimuleerd bij blootstelling aan de zon. Deze stoffen laten onrust verdwijnen en zorgen ervoor dat je vrolijker wordt. De combinatie van zonlicht en al deze stoffen werkt zelfs als een soort antidepressivum.

Naast gelukshormonen beïnvloedt de zon ook onze geslachtshormonen, waardoor we sneller verliefd worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het testosterongehalte van mannen tot wel 30 procent kan stijgen door blootstelling aan zon!


2: Adrenaline giert door ons lijf


Omdat we op vakantie ons in een onbekende situatie bevinden èn we vaker nieuwe ervaringen opdoen dan thuis stroomt er meer adrenaline door ons bloed.

Hoe hoger de mate van adrenaline, hoe aantrekkelijker we andere mensen vinden. Dat komt omdat met de aanmaak van adrenaline ons lichaam dezelfde signalen afgeeft die je hebt als je verliefd bent: Ons hart gaat sneller kloppen, we worden meer alert en opgewonden en we nemen je alles scherper waar. Het lijkt een beetje op vlinders in je buik, dus kom je iemand in deze toestand tegen dan kan je jouw status verwarren met verliefdheid voor deze persoon. Met het dalen van jouw adrenaline, verdwijnen vaak ook de verliefde gevoelens.


3: Sociale vrijheid


Om verliefd te kunnen worden moet je weer onbevangen zijn. Vergelijk het met toen je vijftien was en gewoon verliefd werd omdat ze zulk mooi haar had of omdat hij je zo aan het lachen maakte. Er waren nog geen verwachtingen, verantwoordelijkheden of verplichtingen, alleen maar jullie, op dat moment. Op vakantie voelen we ons weer een beetje zo.

Een ontmoeting met iemand is minder snel zonde van je tijd. Jullie drankje aan de bar concurreert niet met een vriendenavond of met een-tijd-voor-jezelf-op-de-bank-avond of een avond werken. Je bent precies waar je moet zijn.

Ook is de mening van onze familie of vrienden lekker thuis gebleven en gaat het er alleen maar om wat jij van iemand vindt en hoe jij je voelt naast iemand.

Je out-of-office staat aan en de verantwoordelijkheden en bijbehorende stress van het werk zijn er niet. Jouw stemming wordt niet bepaald door hoe je werkdag geweest is òf door wat er morgen op de agenda staat. Je bent onbevangen en vrij en in het nu aan het genieten van elkaar.


Naast zin in contact en een roze bril door de adrenaline, staat er dus ook niets in de weg om te verdrinken in de ogen van jouw vakantieliefde. Geniet van de zwoele warme zomer maar wees gewaarschuwd!
Comments


bottom of page