top of page

Huidhonger is meer dan zin in seks

Gisteren zag ik bij Jinek een dertig jaar oud fragment uit 'Wie ben ik' waarin Carlo Boszhard een imitatie van Jos Brink deed. Als Jos Brink kuste hij o.a. André van Duin en (een hele jonge) Albert Verlinde plat op de bek Even kijken: link.

Hilariteit alom natuurlijk, maar aan tafel bij Jinek ook een groot gevoel van weemoed. Weemoed naar de tijd waarin we lekker dicht tegen elkaar aan konden zitten en elkaar konden aanraken als we dat wilden.

Helaas zijn we sinds de komst van Covid-19 allemaal weer een stuk bekender met de term 'huidhonger'. Huidhonger, de term zegt het al, is de hunkering naar fysiek contact met een ander. De term ontleent haar naam aan de kraamzorg, bij baby’s is de primaire reactie op huidhonger overduidelijk zichtbaar. Ze hebben een intense behoefte aan contact en hebben het nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De behoefte aan echt fysiek contact is ons dus aangeboren en van levensbelang.


Willen voelen zit in onze hardware


‘Onze huid is uitgerust met zenuwcellen die maar één doel hebben: het registreren van zachte aanrakingen. Het zit in onze hardware’, zegt Sander Koole, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hij baseert deze uitspraak op diverse onderzoeken en experimenten waarbij mensen en/of dieren iedere vorm van fysiek contact ontnomen werd. De uitslag kwam iedere keer op hetzelfde neer al waren er uiteraard ook verschillen.

We zijn allemaal anders en hebben daarom allemaal een andere behoefte naar fysiek contact. Cultuur, opvoeding en ervaringen spelen allemaal een rol. Mensen met ervaring op het gebied van ongewenste aanrakingen kunnen zelfs een afkeer van alle aanrakingen hebben. Toch laten ook zij in experimenten een ontspannings reactie zien, zegt Koole.


Seks is geen oplossing


Honger kan je verhelpen door lekker te gaan eten maar niet al het eten is goed voor je. Sommigen verhelpen hun huidhonger met casual seks, maar huidhonger is niet puur een seksueel verlangen. Om je behoefte aan aanraking te kunnen vervullen is het vereist dat je betekenisvol fysiek contact hebt met een ander persoon. Net als fast food jouw honger niet stilt, bevredigt enkel sex jouw behoefte aan contact niet.


Wat als je single bent?


Dus hoe ga je hiermee om als je single bent? Knuffelen met je huisdier helpt een beetje omdat je dan ook het stofje oxytocine (een neuropeptide dat een belangrijke rol speelt bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier, ook wel het knuffelhormoon genoemd) schijnt aan te maken. Maar dan moet je natuurlijk wel een huisdier hebben dat je ook nog eens kan knuffelen. Een warm bad met fijne olie helpt ook, maar het is allemaal niet hetzelfde als een echt knuffel van iemand die je liefhebt.


Wij helpen je graag met het vinden van een waardevolle relatie waarin volop geknuffeld kan worden. Wij geloven in echt contact met iemand met dezelfde normen en waarden en iemand die jouw behoefte aan fysiek contact deelt. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking: link



bottom of page