top of page

Als alles klopt, behalve je hart

Hij voldoet aan alle wensen, hij is lief, betrouwbaar en beschikbaar. Hij ziet er goed uit, woont in de buurt en hij is helemaal gek op haar. Op papier is hij perfect, haar hoofd zegt: ‘dit is hem!’ Maar in haar hart gebeurt er niets.


Haar moeder en haar vriendinnen verklaren haar voor gek, hou deze man toch bij je, dit is precies wat je nodig hebt! Haar hoofd is het met hen eens want ze wil heel graag een partner, maar haar gevoel wil niet mee.

Kan een gevoel groeien? Is het nodig om liefde wat tijd te geven? Absoluut! Liefde heeft tijd nodig zich te ontwikkelen. Een eerste ontmoeting zegt veel te weinig over een mogelijke toekomst samen en ik wil iedereen van harte adviseren om elkaar minstens twee keer te zien voordat je een oordeel velt. Leer elkaar kennen en geef elkaar een kans.


De druk om lief te hebben verstikt het vonkje

Hier is echter wat anders aan de hand. Haar keuze voor hem wordt niet gemaakt door haar hart, maar door haar verantwoordelijkheidsgevoel. Ze voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn haar kinderen, voor de rust van haar moeder, voor de vreugde van haar vriendinnen en voor het geluk van haar verkering. Diegene echter, voor wiens geluk ze echt verantwoordelijk is, namelijk die van haarzelf, komt niet eens in het rijtje voor.


Vanaf het begin heeft hij zich helemaal gegeven aan haar, haar overladen met cadeaus en liefde. Hij geeft haar zekerheid over zijn gevoel voor haar, zij is het helemaal voor hem. Toch slaat hij de plank mis.


Zijn liefde, de verwachtingen van haar omgeving èn haar verantwoordelijkheidsgevoel hebben de mogelijke liefde die zij voelt in de kiem gesmoord. Vanaf het begin stond ze onder druk en deze druk heeft haar gevoel uitgedoofd. Niemand vroeg haar wat er echt in haar hoofd omgaat, waar ze bang voor is of waar ze kriebels van krijgt in haar buik. Iedereen vertelde haar wat dat moest zijn en zij vond dat ze daaraan moest voldoen. Tot ze niet meer kon.


Loslaten is liefhebben


Dus dit gaat er mis als je maar niet verliefd wordt: Er is geen sprake van een gelijkwaardige situatie en hiermee ook geen gelijkwaardige beleving van de liefde. De een voelt zich verstikt en zal een beetje ruimte nemen om te kunnen ademen. De ander voelt dit aan en probeert iemand juist dichterbij te krijgen.

Dus wat doen? Mijn advies is om te stoppen met deze relatie, of las in ieder geval een pauze in. Geef jezelf even wat lucht en schudt alle verwachtingen van de buitenwereld van je af. Probeer echt helemaal terug te gaan naar je gevoel. Mis je hem toch of ben je opgelucht? Je gevoel heeft altijd gelijk. Probeer het te voelen en als je durft, ernaar te luisteren. Luister naar je hart, want dat klopt.



Comments


bottom of page