top of page

Wat is jouw relatie met relaties?

Wat is jouw relatie met relaties? Er zijn liefdesrelaties tussen partners, vriendschappen, ouder-kind relaties, werkrelaties etc. In iedere relatie heb je een bepaalde rol, of beter gezegd, neem je een bepaalde ruimte in. Hoeveel ruimte is er voor jou in de relatie en hoe voel je je daarbij? Welke ruimte wil je innemen en welke rol wil je eigenlijk niet meer vervullen?


relatie, sex and the city, sarah jessica parker, carrie kissing mr. Big


De norm

De maatschappij drukt zwaar op onze relatie met liefdesrelaties. De norm is toch: een man is met een vrouw en ze hebben samen twee kinderen. Met deze norm is uiteraard niets mis en voor heel veel mensen een situatie waarin ze zich gelukkig en compleet voelen, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Niet iedereen heeft de behoefte om een relatie aan te gaan. Niet iedereen is hetero en niet iedereen wil kinderen. Toch vinden we als maatschappij, bewust of onbewust, wel dat iedereen aan de norm moet voldoen.


Iemand die vrijgezel is zien we als incompleet. Je hoort met iemand samen te zijn, vinden we. En als je dan in een relatie bent, dan wel het liefst een die we begrijpen, dus vader, moeder en twee kinderen. Over twee vrouwen of twee mannen in een relatie zeggen we heus heel ‘tolerant’: dat moet kunnen, hoor. En daar zijn we best trots op. Of een huwelijk tussen een man en vrouw met maar één kind. We snappen dat niet zo goed, leg eens uit ajb, waarom maar één? Lukte het niet meer?


Opleggen van de norm


Het opleggen van een norm gebeurt eigenlijk vanuit liefde. Een situatie waar jij jezelf heel lekker bij voelt gun je een ander ook. We gaan er echter even aan voorbij dat we verschillen en andere behoeftes hebben. Vergelijk het met het enthousiast delen van vakantietips. Jij hebt het geweldig gehad in dat hutje op een berg in Nepal met een spirituele ervaring en mooiste zonsopgang die je ooit gezien hebt. Maar iemand die liever naar een all inclusive resort in Turkije gaat zal jouw geluksgevoel niet begrijpen.


Just be you


Welke relatie je ook hebt, de enige relatie die er echt toe doet is de relatie met jezelf. Als jij jezelf oprecht de moeite waard vindt is het makkelijk om trouw te blijven aan jezelf. Je neemt dan in iedere relatie precies genoeg ruimte in en neemt alleen de rollen aan die je wilt. Je hoeft jezelf niet te bewijzen maar je kan gewoon zijn.


To be or not to be, that’s the question.Comments


bottom of page