top of page

Kantoor romances werken als...

Zal na Corona thuiswerken de norm blijven of gaan we met zijn allen weer terug naar kantoor? Voor de liefde is het goed nieuws als iedereen weer terug de kantoren ingaat want de werkvloer is een broeinest voor ontluikende verliefdheden.

Verliefd worden op je  sexy collega
Uit Suits: Donna Paulsen & Harvey Specter

Work hard, play harder


Liefde op de werkvloer, het komt veel voor en dat is logisch. Stop een groep mensen van ongeveer dezelfde leeftijd, intelligentie en interesse bij elkaar en laat ze zo’n 30 uur per week samen doorbrengen. Laat ze zakelijke successen èn tegenvallers samen delen en dit vieren op de vrijdagmiddagborrel. Work hard, play harder!


Ik heb zelf ook een heuse kantoorromance beleefd. Wij waren gelijkwaardig in functie, dus er stond ons weinig in de weg om onze interesse in elkaar eens te testen. Toch hielden we onze liefde zeker een half jaar geheim voor iedereen. Dat was spannend en sexy maar ook heel erg frustrerend, want ik was zo verliefd dat ik het wel van de daken wilde schreeuwen!

Mijn geliefde was bang voor de gevolgen op onze carrières als het bekend zou worden en ik respecteerde dat dus hield ik me koest. Naarmate onze verkering langer duurde en serieuzer werd ben ik wel gaan nadenken over de gevolgen. Wat als ik straks zijn ex-vriendin werd maar zijn collega bleef?


En dan word je betrapt….


Ondertussen werden we keihard betrapt. Amsterdam is wat dat betreft toch een klein dorp en iemand heeft ons gespot in een restaurantje waar we zaten te eten. Er volgde gesprekken bij HR en met onze manager. Men vond het gelukkig geen probleem als we ons professioneel bleven opstellen, maar het zijn wel gekke gesprekken om te voeren op je werk.


Echter vond ik het zelf wel moeilijk om tegelijkertijd zijn collega en zijn vriendin te zijn. Op werk deed hij heel koeltjes en zakelijk en ’s avonds kon hij dan wel heel lief doen. Op zich heel professioneel en goed van hem maar ik kon de boel toch minder goed scheiden dan hij. Tijd om een knoop door te hakken: Of ik nou zijn vriendin bleef of niet, zijn collega wilde ik niet meer zijn en ik ben elders gaan werken.

Voor onze relatie bleek dat een uitstekende move en we zijn inmiddels twaalf jaar samen, waarvan zes jaar getrouwd en we hebben drie kinderen. En we vinden elkaar nog steeds heel aardig ;)


Bij ons heeft het dus goed uitgepakt maar er zijn meer voorbeelden bij wie het niet goed afloopt. Never put your pen in company inkt is dan ook een bekende uitdrukking. In principe is het beter om de liefde en je werk te scheiden maar als iemand te leuk en bijzonder is om te laten lopen, denk dan aan het volgende:


Gelijkwaardigheid


Zijn jullie gelijkwaardig in functie of is een van de twee hoger in rang? Macht erotiseert en verliefd worden op de baas ligt daarom voor de hand maar is meestal geen goed idee. Stel je jezelf de vraag: Ben je echt verliefd op de persoon of misschien toch op de positie? Het is moeilijk deze vraag te beantwoorden omdat jouw roze bril je beperkt om dingen helder te zien. Het duurt vaak even voordat je alles weer helder ziet. Dan pas weet je zeker waar je nou zo verliefd op geworden bent. Mochten jullie een relatie krijgen moet je je ook afvragen of het verschil in positie op de werkvloer thuis echt stopt. Zijn jullie gelijkwaardig of speelt het verschil in functie stiekem toch een rol?


Opoffering


Is deze vlam het waard? Op mijn werk sprak ik een collega die een relatie had met een van de managers. Al snel toen zij er kwam werken maakte hij avances. In eerste instantie hield ze het af, immers, je wil een goede indruk maken op je nieuwe collega’s en niet direct bekend staan als het vriendinnetje van. Echter bedacht ze zich ook: ‘Ik vind eerder een leuke nieuwe baan dan een leuke nieuwe vent.’ Hiermee bedoelde ze dat ze haar relatie voor haar baan zou laten gaan, hoe gaaf deze baan ook was. Als je je collega echt leuk vindt moet je bereid zijn om je baan ervoor op te willen geven. Jouw relatie heeft echt kans van slagen als je er in investeert en dat betekent ook soms dat je wat anders belangrijks moet opgeven. In dit geval je baan. In haar geval was het niet nodig en ze zijn naast geliefden ook vijf jaar lang collega’s gebleven. Inmiddels hebben ze beide een andere baan maar ze zijn nog altijd samen en hebben ze twee kinderen.


Eerlijkheid


Mochten jullie zeker zijn van je zaak en de relatie aan willen gaan dan is het een goed idee dit te delen op je werk. Ga een gesprek aan met HR en je manager en speel open kaart. Eerlijkheid en openheid wordt gewaardeerd en ga er daarbij ook maar vanuit dat jullie vroeg of laat toch betrapt zullen worden. De wereld is klein en er hoeft maar één collega jullie te spotten in een restaurant of bioscoop en jullie zijn uit de kast. Mochten er toch consequenties aan verbonden zijn zie dan punt: opoffering hierboven. Maar uitkomen doet het toch, de wereld is klein.

Discretie


Eenmaal out in the open met jullie verliefdheid moet je je collega’s hier verder niet mee lastigvallen. Ze willen er, na de eerste nieuwsgierigheid van het nieuwtje, niets mee te maken hebben. Je doet het goed als ze bijna vergeten dat jullie een koppel zijn. Mijn collega en haar man deden dit bijzonder knap. Het duurde bij mij twee maanden voordat ik überhaupt doorhad dat zij een stel waren omdat het mij gewoon verteld werd. En ik ben doorgaans nogal geïnteresseerd in het liefdesleven van mijn omgeving dus dat geeft wel aan hoe discreet ze waren. Dus als je verkering hebt met je collega geef elkaar dan de ruimte. Ga niet samen lunchen of koffiedrinken en blijf bij elkaar uit de buurt op bedrijfsfeestjes! Niet spuien tegen je collega’s over jullie ruzietje van vanmorgen of delen dat je zoveel zin hebt in jullie weekendje weg. Trust me, nobody wants to know.


Liefde op de werkvloer, het was nog nooit zo leuk om naar je werk te gaan. Tegelijkertijd ook nooit zo spannend.

Iedereen heeft recht op liefde en zo zullen je collega’s er ook over denken mits er geen sprake is van belangenverstrengeling en je je houdt aan bovenstaande ‘regels’. Laat je dus niet tegenhouden door je ambitie maar ga ervoor! En voor nu: Back 2 work!


Heb je geen aantrekkelijke collega's maar zou je wel graag de liefde vinden? Maar nu vrijblijvend kennis:Comments


bottom of page