top of page

When love takes over

David Guetta laat ons meezingen en dansen op zijn hit: 'When love takes over'. Wat als de liefde het echt overneemt? In mijn story op Instagram gaven jullie aan meer te willen weten over het angst & liefde kompas. Dus bij deze:


In het leven zijn er twee drijfveren. Twee. Niet meer en niet minder. Alles in ons bestaan wordt gedreven door:


Angst of liefde


We noemen dit het 'angst-liefde kompas' en deze is gebaseerd op een boodschap uit het boek: ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsh. Daarin stelt hij:


“Al ons persoonlijk handelen komt op het diepste niveau voort uit een van deze twee emoties: liefde of angst. Elke gedachte, emotie of daad is gebaseerd op een van deze twee. Er bestaat geen enkele andere motivatie en alle andere ideeën zijn slechts variaties op een van deze twee thema’s”.

Ga maar eens bij jezelf na als je een keuze maakt. Doe je dit omdat je het leuk vindt, omdat je het echt wil? Of doe je dit omdat je bang bent dat er anders iets (niet) gebeurd?

Stel je voor, je stuurt je geliefde een bericht met daarin de woorden: “Ik hou van je”. Wat is dan eigenlijk jouw motief? Stuur je deze woorden omdat je graag iets terug wilt ontvangen? Wil je even checken of je geliefde hierop ingaat? Zoek je bevestiging? Of wil je je geliefde gewoon iets geven, wil je delen hoeveel liefde jij voelt?


In een leven samen zijn de taken feitelijk nooit 50-50 verdeeld, de juiste vraag om jezelf te stellen is dus waarom jij iets doet. Om het wat duidelijker te maken vergelijk ik het ook wel met het geven van een cadeau. Als je een cadeau voor iemand koopt en je vindt iets super passends en origineels, dan is het eigenlijk leuker om iets te geven dan te krijgen.


Dit is ook hoe het in de liefde werkt. Iedereen verdient te ontvangen wat hij/zij geeft, het liefst zelf een beetje meer. Echter, je ontvangt pas wat je geeft als je geeft uit liefde. Als het jouw intrinsieke motivatie is om iets te doen om jij dat zelf echt wil doen, dan ligt het nooit aan een ander dat jij moet doen wat je doet en voelt het niet als geven. Dan is het geven van een cadeau aan de ander, eigenlijk ook een cadeau aan jezelf.


En dan is de liefde die je neemt, gelijk aan de liefde die je maakt.


コメント


bottom of page