top of page

Waarom vrouwen scheiden en mannen hertrouwen

Scheiden gebeurt in bijna 70% van de gevallen op initiatief van de vrouw. Dit blijkt uit onderzoek van Michael Rosen, socioloog aan de Stanford University.De belangrijkste reden dat de vrouw de scheiding aanvraagt is dat er voor de vrouw over het algemeen minder voordelen binnen het huwelijk zijn dan voor de man. Vrouwen voelen zich meer verantwoordelijk binnen het gezin en nemen daarom meer taken voor hun rekening.scheiden, divorce, couple, couple fighting, ruzie

In veel gevallen zijn de vrouwen de absolute eerste lijn als het gaat om de zorg voor de kinderen. Als een kind ziek is zal in 9 van de 10 gevallen de moeder haar werk neerleggen en naar de crèche of school rijden om het kind op te halen. Bij kinderfeestjes zijn het de moeders van de genodigde kinderen die in het verjaardags-app-groepje zitten en op de hoogte gehouden worden van de verlanglijst van de jarige job, de breng- en haaltijd en eventuele dress-code voor de kleine spruitjes. Ja, uiteraard geeft de vader van het feestvarken ook acte de présence in de app-groep. Meestal appt hij dan de foto’s die tijdens het feestgedruis gemaakt worden. Door hem. Want de rest regelt mama.

Daarnaast nemen ze vaak de meeste huishoudelijke klussen voor hun rekening, zorgen dat de garderobe van het hele gezin compleet is, bedenken het weekmenu en zorgen voor de inkoop van de ingrediënten hiervoor. Ze onderhouden de sociale contacten met de buurt, met school en met de sportclubjes. Plannen de tandarts- en doktersbezoeken en als het even kan doen ze wat vrijwilligerswerk voor school of de sportvereniging. Je wil immers wel je betrokkenheid aan de gemeenschap tonen.


Stress binnen het huwelijk


Selly Taylor, professor psychologie aan de universiteit van Californië, deed onderzoek naar het verschil in stressniveau tussen mannen en vrouwen binnen het huwelijk. Niet geheel verrassend blijkt dat vrouwen meer stress ervaren binnen het huwelijk dan mannen.

Dit heeft alles te maken met de taken die op een vrouw liggen te wachten wanneer ze thuiskomt.

Als mannen thuiskomen na een werkdag neemt hun stressniveau af. Bij vrouwen daarentegen gaat het stress level omhoog. Het verschil is zelfs zo groot dat mannen alleen maar aan hun vrouw hoeven denken om meer ontspannen te worden. Bij vrouwen wekt de gedachte aan hun man en/of thuis alleen maar meer stress op.


Gescheiden vrouwen vinden zichzelf opnieuw uit


Eenmaal gescheiden zien we ook een verschillend proces bij mannen en vrouwen. Vrouwen gaan vaak aan het werk met zichzelf. Ze ontwikkelen zichzelf en vinden zichzelf opnieuw uit. Ze gaan sporten, naar een andere kapper, zoeken een goede coach of gaan eindelijk die opleiding doen zie eigenlijk altijd al wilden doen. Volgens Brits onderzoek zijn de meeste vrouwen gelukkiger na een scheiding dan binnen het huwelijk.


De magische ijskast blijkt een illusie


Voor mannen voelt een scheiding meer als mislukken dan voor de vrouw. Scheiden voelt als een falen en we zien dan ook dat mannen veel sneller op zoek gaan naar een nieuwe partner. Het alleen zijn past minder goed bij een man.

Als sommige mannen alleen komen te staan ontdekken ze dat ze geen toverwasmand hebben. Ook de magische-ijskast en tover-kledingkast blijken een illusie. Er was voorheen toch echt iemand die ervoor zorgde dat deze leeg, gevuld of opgeruimd werden. Daarbij hij wil snel weer de warmte, gezelligheid en de zorg van een vrouw.


In zijn zoektocht zien we dan ook dat mannen op een hele andere manier op zoek gaan naar een partner. Ze hebben geen lijst met eisen maar willen het vooral een beetje gezellig hebben met haar. Hij wil met haar kunnen lachen, ze moet er een beetje leuk uitzien en ze moeten wat gespreksstof hebben. Vrouwen willen dat hun nieuwe partner ‘beter’ is dan hun ex. Ze willen nooit meer in de situatie van voor de scheiding belanden waarin ze zich meer Assepoester voelde dan Michelle Obama. Een nieuwe partner is erg welkom maar vrouwen zijn in het maken van de keuze voorzichtiger dan mannen.


Voor beiden is het een kwetsbaar en spannend proces om je hart weer open te stellen voor de liefde. Dit kan een reden zijn om je in te schrijven bij een relatiebemiddelingsbureau. Wij maken een voorselectie en begeleiden je in het proces. Ik probeer mijn klant wat onbevangenheid terug te geven zodat het daten weer leuk wordt en de liefde een tweede kans krijgt.
Comments


bottom of page